Begraven of cremeren

 • Begraven of cremeren? De wens van de overledenen

  Het is goed bij leven al na te denken of men gecremeerd of begraven wil worden. Deze persoonlijke wens  staat altijd voorop. Deze wens is niet altijd bekend bij de nabestaanden. Met u bespreken wij dan de vermoedelijke wens van de overledene, zodat het laatste afscheid ook een heel persoonlijk afscheid kan worden: geheel in de stijl van het leven van de overledene.

  Cremeren

  Bij cremeren is de keuze voor een crematorium niet afhankelijk van woonplaats, geboorteplaats of plaats van overlijden. In de meeste crematoria is het mogelijk met enkele nabestaanden erbij aanwezig te zijn als de kist met de overledene ingevoerd wordt in de crematieoven. Hoewel er niets geheimzinnigs gebeurd in een crematorium is dit toch vaak een grote stap en niet iedereen zal deze keuze maken.

  Begraven

  Ook wanneer u kiest voor een begrafenis bent vrij om een begraafplaats te kiezen. Dit kan ook een natuurbegraafplaats zijn. Uw keuze is niet afhankelijk van woonplaats, geboorteplaats of plaats van overlijden.

  Bij een begrafenis moet de keuze gemaakt worden tussen een algemeen graf en een particulier graf.

  Algemeen graf
  Veelal is de keuze voor een algemeen graf goedkoper en past goed binnen een budget uitvaart. In een algemeen graf bepaalt de beheerder van de begraafplaats de plaats van het graf en ook wie daarin begraven wordt.

  Particulier graf (of familiegraf)
  Bij een (eigen) particulier graf bepaalt de rechthebbende, veelal de familie, wie in het graf begraven wordt. Aan de grafrechten en het onderhoud van het graf en de steen zijn kosten verbonden.

 • begraven-cremeren